Informace

Svišť

Svišť



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Svišť jsou savci. Všechny svišťové mají jednoho společného předka.

Významná část vědců v Eurasii identifikuje osm druhů svišť. Různé druhy těchto zvířat mají zvláštní rysy chování pouze pro ně, což je spojeno s různými geografickými stanovišti. Všechny svišťy však mají takový společný znak jako hibernace.

Svišť jsou býložravci. Během svého života kosmani vykopávají díry. Téměř všichni jedinci žijí v koloniích. Svišť jsou obdařeni teplou srstí.

Vědci rozlišují mezi svišťami horskými (které žijí v poněkud drsných podmínkách alpských hor) a svišťami nížinnými (nazývanými také bobaky).

Největším představitelem svišť je stepní svišť. Počet svišť se výrazně snížil ve srovnání s osmnáctým stoletím, které je spojeno jak s lovem těchto zvířat, tak s hospodářským rozvojem území, kde žili.

Svišť staví několik druhů nory - dočasné, které jsou nezbytné pro ochranu před nebezpečím, a trvalé (nebo hnízdící). Ty mají velmi složitou strukturu a mohou být použity více než jednou generací zvířat.

Svišť žije ve velkých koloniích v určité oblasti, jejíž velikost může dosáhnout až dva a půl hektaru. Život svišť lze rozdělit do dvou období - období činnosti a hibernace.

Průměrná délka života svišťů v jejich přirozeném prostředí je přibližně osm let. Tato zvířata dosáhnou sexuální zralosti o tři roky. Svišť jsou zvěřinová zvířata (jejich tuk a lehká srst jsou ceněny).

Amerika je domovem předků svišťů. Zajímavým faktem je, že když mnozí zástupci různých druhů ve starověku migrovali z Asie do Ameriky, byl pozorován opačný obraz u svišť - přesunuli se z Ameriky do různých geografických zón. Přes rozdíl v behaviorálních charakteristikách svišť žijících v různých přírodních podmínkách mají všichni jedinci podobnou fyziologii procesů (zejména přítomnost hibernace) i vnější podobnost.

Obyčejní svišťové jsou vzdálenými příbuznými veverky. Podle taxonomie tomu tak skutečně je. Délka těla bobaků může dosáhnout šedesáti centimetrů a při zohlednění ocasu dokonce sedmdesát pět centimetrů. Hmotnost svišťů někdy dosahuje deseti a půl kilogramů. Baibaks jsou obdařeni trapným tlustým tělem a silnými, ale krátkými nohama. Prostý svišť mají zploštělou velkou hlavu položenou na krátkém krku. Zvonky jsou stěží viditelné. Přední tlapky bobaků mají velké drápy. Ty jsou nezbytné pro svišť při kopání děr. Protože se tato zvířata často musejí pohybovat v heterogenním nebo nerovném terénu, keratinizovaná epidermis je dobře vyvinuta, aby se zabránilo poranění chodidel jejich tlapek. Prostý svišť v přirozených podmínkách se pohybuje jen dvěma způsoby. Je to krok a cvalu. Navíc mohou dosáhnout rychlosti až patnáct kilometrů za hodinu.

Srst svišťů má jednotnou barvu. Pokud jde o stepní svišť, je tomu tak prakticky. Převládající písčitá žlutá barva se mírně liší zrny černých vlnky na zádech. Zvlněné prvky zesílí na horní části hlavy a na zadní straně hlavy. Boky a tváře svišť jsou lehké. Tlapky a spodní část těla zvířete jsou buffy-nažloutlé barvy. Bobří nížiny mají pod očima černé nebo hnědé pruhy. Rty svišťů jsou ohraničeny bílou vlnou. Po skončení hibernace vyšli svišťové ze svých úkrytů s lehčím a hrubším kabátem. Molting v bobakech se slaví jednou ročně. Období tání je poměrně dlouhé - začátek připadá na první polovinu května a konec - ve druhé polovině srpna. V takovém případě se nejprve nejprve vymění srst na zádech. Po roztavení ovlivňuje boky, hlavu a břicho. Ocas a nohy se prošly naposledy.

Svišť jsou rozšířené. Tento rozsudek byl použitelný až do konce osmnáctého století. V té době tato zvířata obývala celé území lesopepatie a stepní zóny evropské části bývalého SSSR. Na území od Podolia po levý břeh Irtyš byly často nalezeny svaly. Lidská ekonomická aktivita vážně oslabila počet svišťů. Díky intenzivnímu lovu svišť a orbě půdy byly biotopy těchto zvířat rozděleny do samostatných oblastí, které byly od sebe navzájem izolovány - největší oblasti byly v oblastech Samara, Uljanovsk a Saratov Volga. Největší počet svišťů byl pozorován na území Volžské pahorkatiny, jakož i v rezervách „Streletskaya Steppe“, která se nachází na území Luhanské oblasti a „Kamennaya Steppe“, která se nachází na území Voroněžské oblasti. Počet svišťů byl také vysoký v některých oblastech Rostovské, Luganské a Charkovské oblasti. V současné době se počet těchto zvířat výrazně snížil, díky ochraně marmotů státem a zákazu jejich lovu bylo zabráněno úplnému vyhlazení. V dnešní době žijí svišťové nížin pouze v samostatných koloniích. V evropské části se tato zvířata nacházejí na místech, jako je Ukrajina, jižně od Uljanovska, severozápadně od Saratova a jižně od Voroněžských oblastí. Panenské stepi Severního Kazachstánu a Trans-Uralu jsou místa, kde je stepní svišť nejběžnější. Někdy se svišť nachází v podhůří a horách východního Tien Shan a Altaj. Počet stepních svišť na území Ruska má stálý sklon k nárůstu populace - podle údajů za rok 2007 byl počet nížinných svišť obývajících území Ruské federace 352,1 tis. Osob.

Svišť tvoří kolonie. Tato zvířata skutečně žijí ve velkých koloniích po dlouhou dobu, zpravidla na území peří trávy, chernozemu a kopcovitých stepích, a v případě jejich orby v důsledku lidské hospodářské činnosti se svišťové pohybují do nejbližší panenské půdy. Další možností nového bydliště těchto zvířat jsou hranice pastvin, nezpracované svahy vpustí a boky vesnických silnic. Předpoklady, které musí mít nová stanoviště, jsou: zaprvé dostupnost potravinové základny a zadruhé prevence výskytu oblastí s vysokou hladinou podzemní vody v obydleném území. Velikost místa, kde žije marmotní kolonie, je přímo úměrná dostupnosti a velikosti potravy. Velikost takového místa může dosáhnout dva a půl hektaru a svišťové označí území pomocí sekrecí postorbitálních žláz a exkrementů.

Baibaks kopat několik typů děr. Doupě nížinných svišť jsou rozděleny na trvalé a dočasné, jejichž hloubka může dosáhnout 4 až 5 metrů. Trvalé nory lze rozdělit na letní a zimní nory. Trvalé nory jsou velmi komplikované. S ohledem na to mohou zástupci několika generací používat stejnou doupě. Počet otvorů vedoucích do trvalé podzemní doupě se obvykle pohybuje od dvanácti do patnácti. Kromě trvalých nory, tato zvířata staví mělké dočasné nebo ochranné nory, které jsou navrženy tak, aby chránily zvířata v časech nebezpečí, i když v nich někdy svišťové prostě v nich stráví noc. Dočasné nory jsou zvláště užitečné, pokud nebezpečí předstihlo svišť daleko od trvalé (nebo hnízdní) nory. Vstup do permanentní nory je obvykle otřen zvířecí srstí a je mírně rozšířený. Lze tedy dokonce nakreslit analogii s nálevkou. Taková expanze je nutná, aby zvířata při příchodu na povrch prohlédla okolí. Průchod do samotné doupě dosahuje šířky třicet centimetrů a vysoké asi dvacet centimetrů. Hlavní tunel nory se svažuje dolů (asi dva metry), po kterém se otočí buď doleva, nebo doprava; kromě toho je od ní odděleno několik malých průchodů a končí v slepé uličce. Zvířata je používají jako záchod. V hloubce asi dvou až tří metrů je spací komora (tzv. Kapsa). Jedná se o rozšířenou depresi o velikosti přibližně 50 x 100 centimetrů, do které kosatci s nížinami táhnou kořeny a suchou trávu. Ty nory, které mají zvláště složitou strukturu, mají často několik takových komor najednou. Liší se od sebe v různých velikostech. Hromnice nory mohou tvořit několik podlaží. Před vstupem je hromada. Je tvořen z vyhozeného podloží, které má světlejší barvu než okolní půda. Tento kopec se také nazývá svišť, jehož výška sahá od čtyřiceti do sto centimetrů. V průměru se velikost svišť liší od tří do deseti metrů.

Život Hromnice lze rozdělit do dvou období. Jedná se o období činnosti a hibernace, ze kterých se svištějí brzy na jaře. Koncem léta se nížinné svišťy stanou velmi tučnými a na konci léta - začátkem podzimu se zimují, které tráví v celých skupinách v hnízdní komoře. Současně, před přechodem do režimu spánku, svišťové ucpávají všechny výstupy hustými zátkami, takže teplota v díře i při silných mrazech přesahuje nulové stupně. Během hibernace se všechny životní procesy u těchto zvířat zpomalují. Tělesná teplota svišťů klesá na úroveň 4,6 - 7,6 ° С. Dýchání těchto zvířat se sníží na dva nebo tři dechy za minutu. Počet srdečních tepů je snížen na tři až patnáct. Během hibernace jsou nížinné svišť ve stavu znecitlivění, které je udržováno kvůli nahromaděným tukům v létě. Baibakové leží, prakticky se nepohybují a nejí nic. Během hibernace bobák ztrácí asi třetinu své váhy. Probuzení po hibernaci trvá jen několik hodin, poté se zvíře začne intenzivně živit. Po hibernaci začíná marmot restaurování v místech, kde je porušena požadovaná struktura doupěte. Svišť jsou aktivní během dne.

Během krmení jsou některé svišť na hlídce. To se děje zase. Když nastane nejmenší nebezpečí, svišť, který je „ve službě“, vydává hlasité píšťalky. Poté se schovává v nejbližší doupěti a všichni ostatní následují jeho příklad a dříve varovali ty kolem něj. Baibakové nějakou dobu sedí v díře a pak se s velkou opatrností objevují na povrchu.

Denní spánek je typický pro svišť. V poledne odpočívají a spí v nory vykopaných pod zemí, a když se slunce začne zapadat pod obzor, tato zvířata se znovu objeví na povrchu. Oni jedí a odpočívají blízko jejich nory (na svišťech). Na jaře jsou svišťové nížinnější ve druhé polovině dne.

Svišť často zamrzne v držení těla. Za prvé, toto držení těla je typické pro svišť, když jsou při krmení na stráži. Za druhé, svišť často v této formě zamrzne, když dělá přerušované pomlčky. Když svišť uteče z nebezpečí, může to udělat poměrně vysokou rychlostí. Zároveň často padá s břichem blízko země a na cestě k jeho doupěti často mění směr pohybu.

Bobaky dosáhnou sexuální zralosti ve věku tří let. Jsou chvíle, kdy byli marmoti připraveni pářit dva roky po narození. Začátek období páření u těchto zvířat připadá na okamžik jejich probuzení po hibernaci. Těhotenství v ženských svišťách trvá přibližně třicet až třicet pět dní, po kterých se narodí tři až šest nahých a slepých (vidí jejich zrak kolem dvacátého třetího dne života) mláďata, jejichž délka těla se pohybuje od devíti do jedenácti centimetrů. Jejich hmotnost je pouze třicet až čtyřicet gramů. Hmotnost mladých se tedy rovná 1% hmotnosti její matky. Mláďata dostávají mléko od své matky po dobu padesáti dnů, během této doby se samec přesune do jiné doupě. V zásadě jsou již v čtrnáctém dni života svišťové zcela sami živí trávou a mladým svišťům nevadí, když se po povrchu měsíc po narození potulují. Přibližně dva až tři dny poté, co se mladý začal vynořit na povrch, se v něm probudily instinkty „strážců“ - to znamená, že mláďata také začínají zaujmout postoj. Když nastane nebezpečí, svišťové, stejně jako dospělí, začnou hvízdat a škubat ocasem. Mláďata jsou se svými rodiči až do příštího léta. Poté začíná samostatnější život těchto zvířat, který je mimo jiné spojen s kopáním děr - ale druhou zimu tráví svišť opět své rodiče. Stojí za zmínku skutečnost, že v populaci bobaki jsou extrémně klidná zvířata. Svišť se může zapojit do boje s jinými zvířaty pouze tehdy, pokud jsou v nebezpečí.

Průměrná délka života svišťů v jejich přirozeném prostředí je přibližně osm let. To je pravda. Na tlapky predátorů však umírá poměrně málo mladých svišťů. Kromě toho jsou nepřáteli těchto zvířat lišky, psi, vlci, draví ptáci i lidé.

Svišťové jsou „škubáci“. Lze je zařadit do této kategorie na základě povahy spotřeby zeleného krmiva. Baibakové to dělají následujícím způsobem. Selektivně okusují rostliny na velké ploše. Díky této selektivitě není vegetační pokryv narušen. Svišťové jsou více nakloněni k jídlu šťavnaté a mladé rostliny - av létě, když je slunce zvláště horké, svišťové často chodí daleko od svých nory a hledají šťavnatou trávu. Potřeba bobaků na vodu je plně uspokojena vlhkostí, která je v rostlinách k dispozici (proto bobáky jsou velmi citlivé na snížení vlhkosti v nich), stejně jako ranní rosou. Svišťové žvýkají jídlo relativně špatně a během dne mohou jíst až jeden kilogram zelené hmoty. Jsou to hlavně byliny a kořeny rostlin. Mimochodem, malé kousky rostlin se často nacházejí v žaludku bobaků. Nejsou-li například sukulentní rostliny k dispozici, například v důsledku postupného požáru, který se objevil, přejdou bobakové do režimu spánku dlouho před termíny stanovenými přírodou.

Svišť se často stává lidským mazlíčkem. Velká svišť přitahuje člověka a často ho nutí mít toto zvíře ve svém bytě. Nezapomeňte však, že se jedná o velmi důležitý krok, a než začnete, musíte přemýšlet o všech těch maličkostech ohledně pobytu svišťa v bytě. Kromě potřeby dodržovat všechny podmínky pro krmení, chůzi a chov zvířat obecně je důležitým aspektem i potřeba marmotního hibernace. Ten vyžaduje hodně úsilí a času od osoby, protože je stále obtížné tento proces správně uspořádat. Při neuspokojivé údržbě svišťů mohou bobakové nejen ublížit, ale mohou také výrazně poškodit lidské zdraví. Nebo možná ani nevystoupí z režimu spánku.

Klec, ve které je svišť držen, musí mít silné kovové tyče. To je způsobeno skutečností, že například plastové tyče budou zahřívány svišťem rychlostí blesku. Kromě toho nesmějí být bobáky uchovávány ve skleněných akváriích, krabicích, proutěných koších, překližkových bednách atd. Nejvhodnější velikost klece, ve které bude svišť žít, by měla být následující. Klec by neměla být kratší než 65 centimetrů, široká 55 centimetrů a vysoká 65 centimetrů. Doporučují se rozměry dveří, např. 41x43 cm. Dveře musí být vybaveny zámkem nebo silným zámkem.Jinak ho bobaki s pomocí svých obratných tlapek snadno otevře. Aby marmot šel na toaletu na stanoveném místě, je nutné do klece nainstalovat buď speciální podnos, nebo paletu. U bobaků je nezbytná fyziologická přístřeší, proto by její klec měla pokud možno obsahovat měkký lehátko, hadry atd. Kromě toho by klec neměla být v žádném případě umístěna na přímém slunci nebo umístěna vedle topení nebo baterie, stejně jako pod klimatizací. Pokud není byt dobře izolován a na podlaze jsou průvan, je nejlepší umístit klec do malé výšky. Svišť musí mít vždy přístup k vodě, takže na stěnu klece musí být nainstalován dávkovač (piják). Pokud jde o misku s jídlem, lze ji umístit do klece s Hromnice pouze na období krmení (mimochodem, musí být provedeno nejméně dvakrát denně). To je nemožné překrýt bobak, protože v přírodě svišť jíst velmi často během dne.

Svišťové jsou vegetariáni. V přírodních stanovištích bobáků se živí pouze rostlinnou potravou - jedná se o části rostlin (výhonky, listy, květy) a šťavnaté travní směsi. Pokud je bobák chován v bytě, může jeho strava zahrnovat různé křupavé píce (nekvašené), různé druhy ovoce (hrušky, jablka, banány, tomel atd. S výjimkou exotických) a zeleninu (papriky, čerstvé okurky, řepa, mrkev). Marmotům lze dát kopr, petržel, salát atd. Nezapomeňte, že všechny výše uvedené produkty musí být opláchnuty pod tekoucí vodou a sledovány z hlediska jejich kvality. Významnou součástí bobaků jsou náročná zvířata. Z toho vyplývá, že je žádoucí, aby byla strava pro Hromnice co nejrůznější. V jarních a letních měsících mohou být svišť také krmeny rostlinami vytrženými vlastními rukama, musí být také před použitím umyté. Jediná věc, kterou byste měli věnovat pozornost, je skutečnost, že mezi oškubanými rostlinami nejsou žádné jedovaté rostliny. Za žádných okolností by baibakům neměly být podávány žádné produkty živočišného původu (tj. Maso, drůbež, ryby a mořské plody).

Svišť jsou velmi zvědavá zvířata. Baibaks se při procházce po bytě snaží dostat dovnitř všude - do skříní, rohů, trhlin atd .; ale i bez takových procházek nemohou být svištěni také. Jsou velmi důležité pro fyzický a společenský rozvoj podzemního mola; frekvence takových procházek by měla být alespoň dvakrát denně a doba trvání by měla být alespoň jedna hodina denně. Bobakové však nejen rádi lezou na objekty životního prostředí, ale také je zkoušejí na vlastní zuby, takže když bobak určí místa, která se mu v bytě nejvíce líbí, pak by měly být načrtnuty ty věci, které již nejsou škoda. To je nezbytné, aby zvíře mohlo uspokojit svou fyziologickou potřebu něco roztrhat nebo okusovat. Baibaki nevadí plazit se na postelích, zatímco se vrhá do přikrývek na nich. Současně svišť jednoduše uspokojí další přirozenou potřebu - kopat díry a přístřešky. Ovládání každého kroku zvířete během domácí procházky je nutností. Jinak to může skončit velmi tragicky. A protože svišť může začít kousat cokoli, pak před nastínenou procházkou musíte zavřít všechny zásuvky, odstranit všechny dráty a zapojení. Aktivita zvířete se znatelně snižuje, když se blíží hibernaci. Zvíře začíná přibývat na váze a tráví více času spaním.

Hromnice nelze prát. Je jen to, že je nepravděpodobné, že by někdo z tohoto postupu zvítězil. Svišť se bojí vody, že se při plavání kousají, křičí a snaží se uniknout. Baibak není nutné vůbec koupat, protože se toto zvíře čistí. Pokud se na srsti hromadí nečistota, svišť ji kousne. Jedinou věcí, kterou by měl člověk při udržování bobaku udělat, je jeho utření, pokud je to nutné, mokrými ubrousky a kartáčování.

Člověk musí vytvořit všechny podmínky pro hibernaci svišťa. Nejlepší místo, které není vytápěné a chráněné před deštěm a větrem, je balkon (možná lodžie), kde byste měli nainstalovat dům pro svého domácího mazlíčka. Jako posledně jmenovaná je velmi vhodná běžná krabice vyrobená z podšívky s víkem. Minimální rozměry jsou následující: výška a šířka - padesát centimetrů, délka - sedmdesát pět centimetrů. Kromě toho by měl marmotův zimní útulek mít zámek nebo silný zámek a měl by být vyplněn hoblinami nebo seno. Teplota v domech svišťů během jeho hibernace by neměla překročit tři až čtyři stupně Celsia (a být udržována na této úrovni). Kromě přípravy hibernace samotné musí být připraveno i samotné zvíře. V přirozeném prostředí cítí svišťi kvůli některým faktorům přístup hibernace. To jsou takové faktory, jako je hmotnost získaná podle požadované normy, pokles v zásobování potravinami, pokles teploty vzduchu. S ohledem na to by se měl člověk ujistit, že svišť v nových podmínkách stanoviště, které pro něj byly vytvořeny, si také uvědomuje, že je třeba brzy přejít do režimu spánku. K tomu je nutné přiblížit a zalévat zvíře přibližně dva až tři týdny před ním (toto období může být určeno chováním zvířete - marmotka je letargická, její fyzická aktivita klesá a její chuť k jídlu zmizí). Kromě toho by klec s ní měla být pokryta materiálem (takže marmot chápe, že denní hodiny jsou výrazně sníženy), a v této formě by měla být vyvedena na čerstvý vzduch po dobu asi dvou hodin. Pokud při spuštění svišť nemá člověk v úmyslu ho uvést do režimu spánku, je lepší vůbec bobak nezačínat. V opačném případě zvíře, které nesplní svou fyziologickou potřebu, jednoduše onemocní a může dokonce zemřít.

Svišť jsou zvěřinová zvířata. Ocení se také tuk marmotů, jejich lehká, ale teplá srst, v přirozených podmínkách se bobáky chytají pomocí smyčky a pasti. Zbraně se také stávají způsobem sklizně svišťů. Zajímavým faktem je, že bobakové jsou schopni vidět člověka, který se blíží ve vzdálenosti dokonce čtyř set metrů.


Podívejte se na video: Svišť. marmota. Sella, Dolomiti. (Srpen 2022).