Informace

Kukačky

Kukačky


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kukačky (nebo kukačky) tvoří rodinu ptáků patřících do řádu kukaček. Společný kukačka je nejslavnějším členem této rodiny.

Různé druhy kukaček mají různé velikosti. U většiny druhů patřících do rodiny kukaček dosahuje hmotnost stěží sto gramů a délka těla nepřesahuje čtyřicet centimetrů.

Všichni členové této rodiny se však vyznačují přítomností dlouhého ocasu, štíhlého těla a silných nohou. Peří zpravidla nemá jasnou barvu, sexuální dimorfismus v barvě je špatně vyvinutý nebo zcela chybí.

Mnoho kukaček jsou hnízdní paraziti, to znamená, že hází vejce do hnízd jiných lidí (typických pro polygamní druhy). Kuřata všech druhů kukaček se rodí bezmocná - jsou slepí a nahí. Navenek jsou kuřata kukaček podobná kuřatám svých „adoptivních rodičů“. Kukačky se rychle rozvíjejí, mohou hnízdo opustit pár týdnů po narození.

Kukačky obývají lesy, ale někteří jednotlivci dávají přednost otevřeným plochám. Značný počet druhů se živí hlavně hmyzem. Počet druhů v rodině dosahuje sto čtyřicet, všechny jsou sloučeny do šesti podčeledí: skutečné kukačky, drápy s drápy, kukučky madagaskarské, běhající kukačky, kukačky larev a kukačky skvrnité.

Rodina kukaček zahrnuje druhy - americký kukačka, drápový kukačka, kukučka zelenavá. Jejich zástupci vybavují svá hnízda do keřů nebo stromů a do stravy těchto tropických kukačů patří i drobní obratlovci, například ještěři.

Životnost kukaček v jejich přirozených podmínkách se pohybuje od pěti do deseti let.

Kukačky házejí vejce do hnízda jiných ptáků. To je případ mnoha druhů kukaček, které jsou hnízdními parazity. Kuřata kukačky mají tendenci se vyvíjet mnohem rychleji než kuřata jiných ptáků. V tomto ohledu bude „zakladatel“ brzy po narození schopen přemístit kuřata ptáka, v jehož hnízdě se ocitl. U stejných druhů kukaček, které jsou monogamní, je v období rozmnožování charakteristická tvorba párů, která následně staví hnízda, inkubují vejce a krmí nově narozená kuřata.

Společný kukačka je středně velký pták. Délka těla společného kukačky dosahuje čtyřicet centimetrů a délka křídla je asi dvacet dva centimetry (rozpětí křídla je šedesát centimetrů). Jednotlivci tohoto druhu mají dlouhá letová křídla a dlouhý stupňovitý ocas (jeho délka dosahuje osmnáct centimetrů). Obyčejný kukačka navenek (ve velikosti a barvě) je podobná sparrowhawku.

Sexuální dimorfismus není u běžných kukaček výrazný. Naopak, je velmi výrazný. V barvě se dospělé ženy výrazně liší od dospělých mužů. Peří dospělých mužů je tmavě šedé na ocasu a zádech a světle šedé na hrudi, strumě a krku. Pokud jde o zbytek peří, je bílý s výraznými tmavými příčnými pruhy. Pokud jde o ženy, jejich peří barva nahoře má buď rezavě červené nebo nahnědlé odstíny. Mladiství mají buď načervenalé nebo šedavé peří, bez ohledu na pohlaví. Velikost samice se od samce mírně liší, tělesná hmotnost dospělých se pohybuje od sto do sta dvacet gramů.

Společný kukačka má širokou distribuční oblast. Hnízdiště společného kukačky zahrnují evropská území, Asii a Afriku. Společný kukačka najdete i v polárním kruhu. Území jižní poloviny Indočíny, jakož i poloostrov Hindustan a Arab nejsou však hnízdištěm pro kukačky obecné. Obyčejný kukačka, snášející vejce do hnízd passerine ptáků, je vidět v lesní stepi a stepi, v lesích a tajze, v blízkosti vodních útvarů, v parcích a zahradách, na okraji pouště a vysoko v horách.

Obyčejný kukačka je stěhovavý pták. To je skutečně případ významné části distribuční oblasti. Společný kukačka hibernace v jižní a tropické Africe. Mnohem méně často jednotlivci tohoto druhu odlétají do zimy v jižních provinciích Číny, Indočíně, Cejlonu, Indii a jižních oblastech Arabského poloostrova. Pokud jde o jednotlivce hnízdící přímo v jižní a tropické Africe, vyznačují se sedavým životním stylem. Zajímavým faktem je, že s nástupem jara, kukačky okamžitě opouštějí zimoviště, například ti jedinci, kteří hnízdí na evropských územích, létají z Afriky hned začátkem března. Tito ptáci se však na své hnízdiště dostávají velmi pomalu (v jeden den kukačka letí asi osmdesát kilometrů), první kukačky dorazí do středních oblastí Evropy až v posledních dubnových dnech. Severní hranice distribuční oblasti kukačky sahají až do konce jara.

Na území Ruské federace se kukačka nachází všude. To je prakticky případ, pokud jde o období od května do července. Kukačky nelze vidět s výjimkou severní tundry. Zajímavé je, že v evropské části země můžete vidět zástupce pouze jednoho druhu z čeledi kukaček - společného kukačky, ve střední části Ruska - dvou druhů, ale ve východní části země je 5 parazitických druhů kukaček. Kukačky nacházející se na území Ruské federace se raději usazují v lesích a parcích. Obzvláště oblíbená místa pro ně jsou pobřežní houštiny, keře, louky a hrany podél mýtin.

Polygyny je běžný výskyt v páření společných kukaček. Polygyny se v tomto případě projevuje v následujícím textu. Muž přitahuje ženy svými výkřiky, které předtím zabíraly velkou plochu. Zvoní zvuky „kukačka“, to se stává mnohokrát a zvuky se liší svou hlasitostí. Mimochodem, díky této funkci získal kukačka své jméno. Pokud jde o ženy, jsou mnohem tichší než muži. Hlas žen je slyšet během jejich letu, ale nejedná se o hlasitý „kuk-ku“, nýbrž o truchlící trik kli-kli-kli. Jeho účelem je přilákat muže. Samec kukačky se pokouší letět kolem všech svých majetků za jeden den. Samec létající po celém území se střídavě spáruje se ženami. Je zajímavé, že každá z nich se nachází v určité oblasti terénu. Plocha takového místa se pohybuje od dvou do čtyř hektarů. Na území svého zápletku si žena vybírá budoucí „vychovatelky“ svého potomka od ptáků jiných druhů, protože parazitismus hnízda je charakteristický pro kukačku obecnou. V létě neinkubuje vejce a nestaví si hnízda pro sebe. Zajímavým faktem je, že věda zaznamenala případy, kdy kukačka hází vejce do hnízd více než sta dvaceti druhů ptáků. Překvapivě si ženské potomky jednoho společného kukačky zpravidla pamatují oblast, kde se krmily, a vzhled těch ptáků, kteří se na tom podíleli. S nástupem nového léta se vrací do těchto zemí.

Samice kukačky se vyznačuje zvláštním pozorováním. To je vyžadováno specifičností chování. Žena je nejen pozorný, ale také tajný. Mimořádně pečlivě sleduje adoptivní rodiče, kteří byli vybráni pro její budoucí kuřátko. Žena má zájem stavět hnízdo, kterým se vejce. Úžasně se kukačka snaží dát vejce do hnízda s vejci stejné velikosti a barvy. Ona je rozmnožuje jejich kopii. Po zlepšení momentu (během intenzivního snášení vajec) si samice vytáhne jedno vejce z mistrovského hnízda a místo toho položí své vlastní vajíčko (navenek totožné s ostatními). Trvání tohoto postupu nepřesáhne deset sekund. Osud ukradeného vejce se má někde vyhodit nebo se nechat sníst kukačkou. Během jednoho léta je samice schopna produkovat od třinácti do dvaceti vajec. Dokáže hodit, každé v každém hnízdě, pouze ze dvou na pět vajec, a tím, že určí správný okamžik v čase, je samice kukačky schopná držet vajíčko ve vajcovodu, již připravené k demolici, po dobu tří dnů. Hnízdní parazitismus měl takový dopad na fyziologii jednotlivců, že teprve když žena objeví nové hnízdo ve výstavbě budoucích adoptivních rodičů, začne se tvořit další vejce.

Nahrazení mistrovského vajíčka kukačím vejcem lze snadno zjistit. To není pravda. To je velmi vzácné. Vývoj embryí v kukaččích vejcích trvá asi dvanáct až třináct dní, což je mnohem rychlejší než vývoj embryí v vajíčkách hostitele. Narozená kukačka kuřat se často navenek podobá (nejen externě, ale například také hlasem) zbytkům kuřat v hnízdě. Kukuřičná kuřata se vyklenutá zpět z hnízda snadno vyhodí novorozená kuřata nebo vejce. Kromě toho neustále vyžaduje jídlo a podle toho rychle roste (již ve dvacátých - dvacátých sekundách, kdy kukačka opouští hnízdo, jeho velikost je téměř třikrát větší než velikost rodičů). Dva až tři týdny se rodiče potulují s kukačkou v lesních plantážích a parcích. Poloměr těchto pohybů je dva až tři kilometry od hnízda.

Kukačka způsobí zmatek v hnízdě na životním prostředí. Z toho však také těží. Kukačka ničí různé druhy hmyzu, které jsou škodlivé pro les. Jsou to například bource bource morušového a housenky chlupaté. Tento hmyz nejí drobní ptáci. Důvod spočívá v jejich zažívacím systému. Tyto hmyzí škůdci jsou součástí stravy běžného kukačky.

Neslyšící kukačka vypadá jako obyčejný kukačka. Je to, že velikost je o něco menší. Nejbližší příbuzní jsou kukačka obecná a hluchá kukačka. Délka těla mužského hluchého kukačky dosahuje třicet pět centimetrů. Neslyšící kukačka vede hlavně stěhovavý životní styl, žije hlavně v jehličnatých lesích, ale můžete to také vidět v hájích. Živí se semeny rostlin a malým hmyzem.

Indický kukačka je obyčejný pták v Primorye. I ve druhé polovině dvacátého století tomu tak bylo. V dnešní době je to poměrně vzácné. Distribuční oblast indického kukačky na území Ruské federace pokrývá listnaté lesy oblasti Amur. Indický kukačka zimuje v jihovýchodní Asii. Zajímavé je, že indický kukačka má podobný vzhled jako běžný kukačka. Charakteristickým rysem je bicolor zobák a přítomnost širokého černého preapikálního pruhu.

Indický kukačka je opatrná. Jedná se o velmi utajeného ptáka, což ztěžuje jeho pozorování. Tato okolnost byla příčinou toho, že vědci po dlouhou dobu měli o tomto ptákovi malé znalosti. Dokonce i v polovině dvacátého století byla vejce indického kukačky nalezená v hnízdách sibiřského ostrohu zaměňována za vejce společného kukačky. Co se týče sibiřského útesu, v současnosti je to jediný druhově vychovatel, známý na území Ruské federace. Spojka sibiřských křupavých vajec obsahuje od pěti do osmi vajec, ke kterým se často přidává další indické kukačkové vejce. Navenek je podobný zbytku vajec v hnízdě, je o něco větší.

Malý kukačka má malou velikost. Její hmotnost skutečně dosahuje šedesát gramů. Malý kukačka je podle váhy nižší než špaček, ale ve srovnání s tím vyhrává svou velikostí - hlavně díky prodlouženému ocasu a dlouhému letovému peří.

Menší kukačka je podobná hluchému kukačku. Jsou sjednoceni barvou peří i běžnými druhy-vychovateli. Mezi ně patří pěnice. Obzvláště zajímavý je malý kukačka a její vychovatelský druh v blízkosti vesnice Khasan (malý kukačka žije v jižním Primorye a zimy v jihovýchodní Asii). Učitel je krátkozraký pěnice, která je v mnoha ohledech originální. Překvapivé je alespoň to, že samice krátkřídlého pěnice je téměř poloviční velikosti samce. Polygyny je charakteristická jak pro krátký okřídlený pěnice, tak pro menší kukačku. Krátkřídlý ​​pěnice staví poměrně velká hnízda, která mají boční východ. V jedné sezóně hodí samice malého kukačky jedno (nebo dvě) vejce do takových hnízd, z nichž se dvanáctý den objeví kuřátko. Kukačka neztrácí čas a brzy zůstane sama v hnízdě - jednoduše vyhodí již narozená kuřata nebo vejce v něm z hnízda. Asi po dvou týdnech kukačka letí z hnízda.

Širokřídlý ​​kukačka má rozsáhlou distribuční oblast. Mluvíme o oblasti rozšíření jedinců tohoto druhu na Dálném východě Ruské federace. Širokřídlý ​​kukačka se nachází na jihu Chabarovského území a Primorye. I přes tuto okolnost však ornitologové mají mnohem méně informací o biologii rozmnožování kukačky širokokřídlé ve srovnání s jinými druhy patřícími do rodiny kukačů a nalezenými v Rusku. Například Jurij Pukinsky (badatel Primorye, slavného ornitologa) nazval kukačku se širokými křídly tajemným ptákem, protože je velmi obtížné tohoto ptáka vystopovat nebo najít jeho vejce. Ale hlas širokookřídlého kukačky je slyšet po celé tajze. Mužský hlas připomíná bzučení, které se časem prodlužuje a zvyšuje hlasitost a tón. Hlas ženy se podobá hlasu muže, liší se tónem (nižší) a dobou trvání (krátký).

V případě kukačky se širokým křídlem je modrý slavík hlavním rodičovským druhem. Tato okolnost velmi ztěžuje nalezení a studium vajíček kukačky s širokým čenichem. Faktem je, že hnízda modrého slavíka jsou na zemi. Je nesmírně obtížné najít je na poušti v tajze. Poprvé bylo široce okřídlené kukučičné vejce šťastné, že ho vidělo teprve v roce 1970, ale i tehdy se mýlilo s vejcem všudypřítomného společného kukačky. Objevil ji ornitolog Yuri Shibnev v hnízdě modrého flycatcheru. O týden později se z pozorovaných (větších než všechna ostatní) vejce narodila kukačka sama. Modrý flycatcher je dalším chovným druhem tohoto kukačky.

Vejce kukučky se širokými křídly je velké. To je pravda. Překračuje velikost vajec všech ostatních zástupců kukačské rodiny obývajících území Ruské federace. Pokud jde o barvu skořápky, je to podobné barvě vajec původních druhů kukuřice širokokřídlé - modrého slavíka. Barva skořápky je světle modro-zelená. Se skořápkami vajec jiného druhu-vychovatel - modrý flycatcher - nahnědlé skvrny souvisí s vejci kukačky. V tomto případě se však vajíčko širokoúhlého kukačky výrazně liší od vajíček hostitele. Ačkoli to nebrání tomu, aby modrý flycatcher pečlivě vylíhl neobvyklé vejce a krmil nesprávné kuřátko. Vejce širokokřídlého kukačky jsou oválného elipsoidu.

Chocholatý kukačka je krásný pták. Jeho vzhled je poněkud podobný vzhledu straka.Šedá ocel je charakteristická pro vrchní část a hlavu chocholatého kukačky, nahnědlá šedá barva hřbetní strany těla je zdobena bílými skvrnami na křídlech a ramenech. Sexuální dimorfismus v barvě je velmi špatně vyvinutý. Charakteristickým rysem muže je přítomnost hřebenu na jeho hlavě, která je dostatečně velká. Samice má také hřeben, ale je téměř neviditelná. Délka těla chocholatého kukačky je přibližně čtyřicet centimetrů, křídlo je dvacet centimetrů. Hmotnost jednotlivců se pohybuje od sto třiceti do sta čtyřiceti gramů. Během léta položí samice dvanáct až patnáct vajec, která jsou poměrně velká. Každé vejce váží asi dvanáct gramů, a to je, když samice váží sto třicet gramů. Vejce jsou hozena hlavně do hnízd havranů. Zpravidla se v jednom hnízdě položí dvě až čtyři vejce, která jsou svou velikostí a barvou velmi podobná vejcím havranů. Strava kukučky chocholaté se skládá hlavně z velkého hmyzu a jejich larev.

Chocholatý kukačka je stěhovavý pták. Podle toho, kde žijí zástupci tohoto druhu. Distribuční oblast kukačka chocholatého pokrývá území severozápadní, jižní a tropické Afriky, západní Asie, Řecka, Francie a Pyrenejského poloostrova. Sedavé jsou pouze osoby žijící v Jižní Africe. Tropická a Jižní Afrika se stala zimovištěm chocholatého kukačky.


Podívejte se na video: Kukačky 44 (Červen 2022).